Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Old Spice

Ένα άρθρο μόνο για άνδρες. Αν διαβάζοντας τα παρακάτω αναγνωρίζετε τους εαυτούς σας τότε χρειάζεστε άμεσα ένα καλό ξύρισμα και μια καλή πίπα και μια αναθεώρηση του πως αντιλαμβάνεστε τον ρόλο σας ως άνδρες. 






1) Ο αυνανισμός σας είναι δυσανάλογα πιο τολμηρός και περιπετειώδης από την πραγματική ερωτική σας ζωή.

2) Πιστεύετε πως υπάρχει κάποιος εκεί έξω που μόνο εκείνος ή εκείνη θα μπορέσει να σας καταλάβει και να σας αποδεχθεί.

3) Θεωρείτε πως υπάρχει κάτι υπερβατικό στον έρωτα.

4) Νιώθετε πληγωμένοι από τους γύρω σας.

5) Πιστεύετε πως ο πατέρας σας δεν κατάλαβε και δεν ένιωσε ποτέ την μητέρα σας.

6) Αγαπάτε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε.



Το μόνο που ήθελα ήταν να αγαπήσω και να αγαπηθώ


Είναι τρεις τα ξημερώματα. Δεν μπορείς να κλείσεις μάτι. Σηκώνεσαι από το κρεβάτι και πηγαίνεις στην τηλεόραση κι έπειτα στον υπολογιστή. Είναι η τρίτη φορά που αυνανίζεσαι μέσα σε μια νύχτα. Τα ρούχα σου είναι λερωμένα, τα χέρια σου μυρίζουν γρήγορο φαγητό και σπέρμα. Νιώθεις ένας άγριος εγκλωβισμένος μέσα στο μικρό σαλόνι.

"Ύστερα σωριάζεσαι στον καναπέ, βάζεις τα χέρια στο πρόσωπο. Διάολε την αγαπάς ακόμα. Καμιά δεν θα σε καταλάβει όπως σε καταλάβαινε εκείνη. Θέλεις να κλάψεις όμως τα δάκρυα σου έχουν σωθεί."

Σκέφτεσαι να της στείλεις ένα μήνυμα. Να της πεις πως ποτέ δεν θα την ξεχάσεις, πως ποτέ δεν θα ξεχάσεις τον τρόπο που σε κοιτούσε, τον ήχο της φωνής της όταν σου ψιθύριζε πως σ’ αγαπάει κι ύστερα σηκωνόσουν γυμνός για να της παίξεις την αγαπημένη σας μουσική.

Την θυμάσαι τόσο καθαρά ώστε μπορείς να δεις το πρόσωπο της σαν να είναι εκεί μαζί σου. Ξαφνικά θυμάσαι την τελευταία μέρα που ήσασταν μαζί. Λίγες μέρες αργότερα την είχες δει στον δρόμο με έναν άλλο άντρα, Σκέφτεσαι πως πηδιόταν μαζί του όσο ακόμα ήσασταν ζευγάρι. Φωνάζεις σκρόφα δυνατά μόνος σου στους τέσσερις τοίχους. Δύο φορές. Σκρόφα. Ύστερα σωριάζεσαι στον καναπέ, βάζεις τα χέρια στο πρόσωπο. Διάολε την αγαπάς ακόμα. Καμιά δεν θα σε καταλάβει όπως σε καταλάβαινε εκείνη. Θέλεις να κλάψεις όμως τα δάκρυα σου έχουν σωθεί.

Αποφασίζεις να δεις ακόμα ένα βίντεο στο youporn. Ψάχνεις για κάτι αληθινά χυδαίο και πρόστυχο, κάτι που θα σε απελευθερώσει από εκείνη, ένα δημόσιο ευτελισμό μιας κοπέλας από δεκάδες άντρες ή μια άγρια πίπα, όπως αυτή που δεν σου έκανε ποτέ. Όσο το βίντεο παίζει νιώθεις το μυαλό σου να αδειάζει, τους σφιγμούς σου να πέφτουν, είσαι χαλαρός. Η στύση σου μέσα στο χέρι σου, η αίσθηση του πέους σου, σε ανακουφίζει. Νιώθεις πως έχεις ξανά τον έλεγχο, πως είσαι ζωντανός.

Την ώρα του οργασμού νιώθεις να σπας ένα φράγμα, να κόβεις τις αλυσίδες σου μια για πάντα.

Μερικά λεπτά αργότερα εκείνη η δυσάρεστη αίσθηση μοναξιάς κι απελπισίας έχει επιστρέψει. Είναι μάλιστα πιο βαθιά από πριν. Νιώθεις πιο μόνος από ποτέ.  Η μοναξιά σου είναι μια αρρώστια μέσα σου που ξέρεις πως ποτέ δεν θα θεραπευτεί. Η σκέψη σου προκαλεί απελπισία, σου προκαλεί κυνισμό. Απεχθάνεσαι τους πάντες και τα πάντα. Σιγχαίνεσαι όλη την ανθρωπότητα. Σκέφτεσαι πως η ζωή δεν έχει κανένα νόημα. Πιάνεις την πεταμένη κάλτσα από το πάτωμα και σκουπίζεις το σπέρμα απ’ το στομάχι σου. Ύστερα πηγαίνεις στην κρεβατοκάμαρα να κοιμηθείς. Επιτέλους δεν έχει σημασία, ξέρεις πως ο ύπνος θα έρθει.

Πριν κλείσεις τα μάτια αναρωτιέσαι γιατί να είναι τόσο δύσκολο. Γιατί να είναι τόσο γαμημένα δύσκολο ... εσύ απλά το μόνο που ζητούσες ήταν να αγαπήσεις και να αγαπηθείς.


Τα καλά παιδιά


Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γκλόβερ συγγραφέα του ανάρπαστου και εμβληματικού βιβλίου No More Mr Nice Guy οι δημογραφικές επιπτώσεις του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, σε συνδιασμό με την ανάπτυξη του φεμινιστικού και αντιπολεμικού κινήματος, δημιούργησαν ένα νέο είδος άνδρα, έναν άνδρα που υποφέρει από το λεγόμενο σύνδρομο του καλού παιδιού, μια συνεχή και απεγνωσμένη προσπάθεια να γίνεις αποδεκτός και να κατανοήσεις τους άλλους.

Το σύνδρομο του καλού παιδιού αντιπροσωπεύει την πεποίθηση πως αν ένας άντρας είναι καλός, τότε θα λάβει αγάπη ως αντάλλαγμα, θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του και θα ζήσει μια ζωή χωρίς προβλήματα. Όταν αυτή η στρατηγική αποτυγχάνει να παράξει τα επιθυμητά αποτελέσματα -όπως πολύ συχνά συμβαίνει- τα καλά παιδιά συνήθως προσπαθούν ακόμα περισσότερο, αποτυγχάνοντας ακόμα περαιτέρω. Εξαιτίας της αίσθησης ανικανότητας και δυσαρέσκειας που αναπόφευκτα επιφέρει αυτή η συμπεριφορά, τα καλά παιδιά είναι τις πιο πολλές φορές οτιδήποτε άλλο παρά καλά.

Το βασικό πρόβλημα με αυτή την συμπεριφορά είναι καταρχάς πως είναι πέρα για πέρα ανειλικρινής. Οι άνδρες που πασχίζουν να ικανοποιήσουν τους γύρω τους σπάνια εκφράζουν ευθέως τις επιθυμίες τους και τις αξιώσεις τους. Τείνουν να κρύβουν ή να απαλύνουν το οτιδήποτε πιστεύουν πως θα δυσαρεστήσει τους άλλους ή θα οδηγήσει σε σύγκρουση. Επίσης αποφεύγουν να δείξουν τα ελαττώματα τους και τις δυσάρεστες όψεις του χαρακτήρα τους. Ως αποτέλεσμα οι σχέσεις τους είναι συνήθως επιφανειακές και μικρής διάρκειας. Προτιμούν να αποχωρούν ή να αφήνουν στη μέση κάτι που ξεκινούν προτού αποκαλυφθούν τα δυσάρεστα μυστικά τους. Εν τέλει συμβιβάζονται με μια δουλειά που δεν τους ικανοποιεί ή με μια ερωτική σχέση που δεν τους ολοκληρώνει προκειμένου να νιώθουν πως έχουν τον έλεγχο και πως μπορούν να συνεχίσουν να είναι καλά παιδιά.

Το χειρότερο βέβαια είναι πως τα καλά παιδιά πίσω από τα υπέροχα συναισθήματα τους κρύβουν ένα βουνό θυμού και απογοήτευσης. Νιώθοντας πως δικαιούνται μια ευτυχισμένη ζωή μόνο και μόνο χάρη στην καλοσύνη τους, τρέφουν μέσα τους ένα αληθινό μίσος για όλους και για όλα όταν αυτό δεν συμβαίνει. Μην εκπλαγείτε αν πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας ανακαλύψετε καλά θεοσεβούμενα παιδιά που εκδικούνται τον κόσμο για την αδικία και την σκληρότητα του. Συνήθως βέβαια αρκούνται σε γελοίες κατηγορίες για ανηθικότητα και εγωισμό ενάντια σε όσους δεν τους κάνουν το χατήρι τους.

Δυστυχώς η επιδημία της καλοσύνης εξαπλώνεται ραγδαία. Πάει πακέτο με την αγάπη, ή μάλλον πιο σωστά με την πιο ανώδυνη εκδοχή της αγάπης, μια αγάπη προς όλους και προς όλα, που φοριέται σαν φτηνό αποσμητικό και καλύπτει τις δυσάρεστες οσμές.

Οι σύγχρονοι άνδρες καλούνται να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα αγάπης και να πράξουν αναλόγως. Να κατανοήσουν τις ανάγκες των συντρόφων τους και να τις ικανοποιήσουν οδηγώντας τες στην απόλυτη ευτυχία.

Το αποτέλεσμα στην πράξη είναι δυσλειτουργικές σχέσεις, κακό ή υποφερτό σεξ και μια ακμάζουσα βιομηχανία πορνογραφίας η οποία δεν έχει προηγούμενο.


Ένας ήρωας με ελαττώματα


Ήταν δεκαέξι χρονών όταν έφυγε πρώτη φορά από την Γασκόνη και έψαξε να βρει την τύχη του στο Παρίσι. Το σίγουρο είναι πως ήταν ξεροκέφαλος και υπερβολικά θαρραλέος. Του άρεσε να μπλέκει σε αιματηρούς καβγάδες και να ξημεροβραδιάζεται στα πανδοχεία πίνοντας κρασί με τους φίλους του. Νοίκιασε ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη κι εκεί γνώρισε τον πρώτο του έρωτα, την γυναίκα του θεοσεβούμενου σπιτονοικοκύρη του. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να πλαγιάζει μαζί της λέγοντας ψέμματα πως την προσέχει όσο ο ταπεινός της σύζυγος έλειπε από το σπίτι. Αργότερα θα γνώριζε την σκοτεινή ΜιΛαίδη, μια αδίστακτη γυναίκα που ενεργούσε ως πράκτορας του καρδινάλιου. Την ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή. Του άρεσε το πόσο αδίστακτη ήταν, το πως πατούσε επί πτωμάτων για να κάνει το δικό της. Κατάφερε να πλαγιάσει μαζί της αποπλανώντας την αθώα υπηρέτρια της και παριστάνοντας πως είναι κάποιος άλλος. Λίγους μήνες αργότερα θα την παρέδιδε στον δήμιο για να αποκεφαλιστεί, χωρίς καθόλου οίκτο.

Ακούγεται κάπως μαλάκας; Ονομάζεται Ντ Αρτανιάν κι είναι ίσως ο πιο διάσημος  ήρωας της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Με πολλούς τρόπους ο Ντ Αρτανιάν ενσαρκώνει όλα όσα ο σύγχρονος άνδρας μαθαίνει να μισεί από μικρό παιδί.

1) Το να μάχεσαι είναι ο τελικός σου προορισμός. Το να βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης και να παλεύεις για αυτά που πιστεύεις και δικαιούσαι.

2) Το σεξ είναι κάτι που διεκδικείς και απολαμβάνεις, χωρίς ενοχές, για την δική σου ευχαρίστηση χωρίς να είναι απαραίτητο να αγαπάς ή να εκτιμάς τον παρτενέρ σου.

3) Οι αληθινοί σου φίλοι είναι πολύ λίγοι και ότι και να συμβεί μεταξύ σας η φιλία σας δεν θα χαθεί ποτέ. Ένας για όλους, όλοι για έναν.

Υπήρξε ο παιδικός μου ήρωας και μέχρι τώρα δεν έχω βρει κάτι που να εκφράζει με πιο απλό τρόπο αυτό που θα ονόμαζα αντρικές αρετές. Όπως καταλαβαίνετε βρίσκεται σε απόλυτη σύγκρουση με την έννοια του καλού παιδιού. Ο Ντ Αρτανιάν δεν αγαπάει τους πάντες. Το αντίθετο. Θέλει να εξολοθρεύσει τους εχθρούς του και δεν διστάζει να τιμωρήσει την γυναίκα που ερωτεύτηκε όταν παραβιάζει τον ηθικό του κώδικα. Δεν προσπαθεί να την καταλάβει, ούτε να την αποδεχθεί. Τέλος γνωρίζει τους φίλους του και δεν σκορπάει την αγάπη του εδώ κι εκεί για να γίνεται αρεστός.

"Μην εκφράζοντας ποτέ τις αληθινές επιθυμίες στους παρτενέρ τους, βρίσκουν καταφύγιο στην πορνογραφία ή σε οποιαδήποτε εκδοχή μιας φανταστικής σεξουαλικότητας όπου μπορούν να είναι όσο βρώμικοι κι εγωιστές πραγματικά θέλουν (cybersex, strip clubs κτλ)."

Το πιο τραγελαφικό με τα καλά παιδιά είναι πως βαθιά μέσα τους πιστεύουν πως είναι ξεχωριστά. Θεωρούν πως κανείς δεν είναι τόσο ευαίσθητος ή συναισθηματικός όσο αυτοί. Θεωρούν πως η ικανότητα τους να καταλαβαίνουν τον άλλο, να παραμερίζουν τον εγωισμό τους και να τον ‘νιώθουν’ είναι κάτι αληθινά σπάνιο, κάτι που έχουν μόνο οι μεγάλοι καλλιτέχνες ή οι μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι. Πιστεύουν πως αυτό είναι το φοβερό ταλέντο τους, η ευαισθησία τους κι όχι οι αληθινές δεξιότητες τους, οι οποίες μπορούν να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν

Στα μάτια τους αυτή η ιδιαιτερότητα τους, η ευαισθησία τους, τους κάνει φοβερούς στην επικοινωνία, τους καθιστά καλύτερους εραστές από τους γύρω τους.

Στην πραγματικότητα είναι οι χειρότεροι άνθρωποι για να επικοινωνήσεις μαζί τους γιατί ποτέ δεν λένε αυτό που πραγματικά σκέφτονται και ποτέ δεν εκφράζουν την διαφωνία τους ή την απέχθεια τους για αυτά που κάνεις ή λες. Σαν εραστές είναι κουραστικοί γιατί επικεντρώνονται στην ικανοποίηση του άλλου χωρίς να μπορούν ποτέ να αφεθούν ολοκληρωτικά. Μην εκφράζοντας ποτέ τις αληθινές επιθυμίες στους παρτενέρ τους, βρίσκουν καταφύγιο στην πορνογραφία ή σε οποιαδήποτε εκδοχή μιας φανταστικής σεξουαλικότητας όπου μπορούν να είναι όσο βρώμικοι κι εγωιστές πραγματικά θέλουν (cybersex, strip clubs κτλ).

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του καλού παιδιού είναι πως δείχνει μια τρομερή απαξίωση για τα χρήματα ή την δόξα. Δεν έχουν τέτοια ταπεινά ένστικτα τα καλά παιδιά. Η κλασσική τους κουβέντα είναι ‘τα χρήματα δεν είναι το θέμα’ ή ‘εγώ το κάνω για την ευχαρίστηση μου και στα αρχίδια μου’. Όμως χολαίνουν όταν η ανιδιοτελής τους στάση δεν επιφέρει καρπούς. Συνήθως εκφράζουν τον φθόνο για όσους τα καταφέρνουν απαξιώνοντας τους με τον χειρότερο τρόπο. ‘Σιγά τον μαλάκα.’ ‘Δεν ξέρεις τι καθίκι είναι αυτός. Πάτησε επί πτωμάτων για να φτάσει εκεί που είναι.’

Το πιο δυσάρεστο όμως είναι πως αυτοί οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να δείξουν και να δεχθούν τρυφερότητα. Μην επιθυμώντας να συγκρουστούν με κανένα υψώνουν ένα τοίχος γύρω τους ώστε να παραμένουν πάντα σε απόσταση ασφαλείας. Η καλοσύνη τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά φόβος. Ατόφιος, καθαρός φόβος, για όλους και για όλα.


Τρία βήματα απελευθέρωσης


Θα αναρωτιέστε ποιοι διάολο είναι αυτά τα καλά παιδιά, πως τα αναγνωρίζουμε και πως φυλαγόμαστε από αυτά. Η απάντηση είναι όλοι μας ή έστω σχεδόν όλοι μας, λίγο ή περισσότερο. Τα καλά παιδιά είμαστε εμείς. Αιώνες θρησκευτικής προκατάληψης μαζί με ένα σωρό λανθασμένες ιδέες και ιδεολογίες δημιούργησαν αυτή την απαίσια ψυχοσύνθεση η οποία βασίζεται στην δουλικότητα και την υποκρισία. Πιστεύω πως η ζωή κάθε ανθρώπου, στην προκειμένη κάθε άνδρα, θα πρέπει να είναι μια πορεία μακριά από αυτές τις αρρωστημένες αρετές. Μια πορεία με στόχο την αυθεντικότητα και την ειλικρινή έκφραση των επιθυμιών και της φύσης μας.

Τα τρία βήματα του Ντ Αρτανιάν, όπως τα ονομάζω, είναι μια καλή αρχή για κάθε άνδρα ώστε να ξεφύγει από το σύνδρομο του καλού παιδιού.

1) Μάθε να παλεύεις για όσα επιθυμείς. Διεκδίκησε περισσότερα χρήματα και περισσότερη δόξα ή οτιδήποτε άλλο πιστεύεις πως σου θα σου δώσει ικανοποίηση. Μην φοβάσαι την αποτυχία αλλά μην φοβάσαι και την επιτυχία. Μάθε να αφήνεις πίσω τους ανταγωνιστές σου χωρίς ενοχές.

2) Γίνε ειλικρινής στις ερωτικές σου επαφές. Πες ξεκάθαρα τι είναι αυτό που σου αρέσει να σου κάνουν στο κρεβάτι και μην συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο. Μην εξιδανικεύεις τους συντρόφους σου. Απαλλάξου από ανθρώπους που σου φέρθηκαν άσχημα το γρηγορότερο. Δεν υπάρχει τίποτα να καταλάβεις ή να εξηγήσεις σε μια άδικη συμπεριφορά.

3) Διάλεξε τους φίλους σου με προσοχή. Είναι οι άνθρωποι από τους οποίους θα μάθεις και θα εξελιχθείς. Είναι οι άνθρωποι που θα είναι εκεί για σένα την πιο δύσκολη στιγμή ότι και να έχει συμβεί.



Η σχέση με τον πατέρα


Στην καρδιά των προβλημάτων συμπεριφοράς των σύγχρονων ανδρών βρίσκεται η σχέση με τον πατέρα τους. Η μετάβαση από την αγροτική κοινωνία στην αστική σήμαινε πως οι νεαροί άνδρες έπαψαν να ενηλικιώνονται στον χώρο εργασίας μαζί με τον πατέρα τους ή άλλους ενήλικους άνδρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να τους μεταβιβάσουν άξιες και πρότυπα ανδρικής συμπεριφοράς. 

Οι σύγχρονοι άνδρες ενηλικιώνονται κοντά στις μητέρες τους μαθαίνοντας έτσι πως ο δρόμος προς την ευτυχία είναι η κατανόηση των αναγκών τους και η εκπλήρωση των κενών που αφήνει ένας πατέρας που λείπει από το σπίτι.

Ίσως για αυτό το λόγο σε κάποιες πρωτόγονες φυλές όταν τα νεαρά αγόρια φτάσουν στην εφηβεία οι άνδρες της φυλής οργανώνουν μια τελετή απαγωγής. Εισβάλλουν το βράδυ στα σπίτια και κλέβουν τα αγόρια από τις μητέρες τους, οι οποίες κλαίνε και μονολογούν τελετουργικά για τα αγόρια τους που θα τα χάσουν για πάντα. Είναι μια τελετή ενηλικίωσης. 

Θυμάμαι από μικρό παιδί να κοιτάζω με δέος τον πατέρα να ξυρίζεται το πρωί πριν φύγει για δουλειά. Δεν χαμογελούσε σχεδόν ποτέ. Μόλις τελείωνε σκούπιζε το πρόσωπο με μια πετσέτα, έβαζε μερικές σταγόνες after shave στα μάγουλα. Μερικά χρόνια αργότερα θα επαναλάμβανα τις κινήσεις του ευλαβικά μπροστά από τον καθρέφτη περνώντας το κατώφλι της εφηβείας. Ήταν μια τελετή μύησης. Μια τελετή που σηματοδοτούσε το πέρασμα από την παιδική ηλικία στον παράξενο κόσμο των ανδρών.
Αν είσαι ένας από αυτούς, όπως κι εγώ, που τρέφουν αντιφατικά συναισθήματα για τον πατέρα τους θα σε συμβούλευα να πάρεις τον χρόνο και να επανεκτιμήσεις την άποψη σου για εκείνον. Είναι βέβαιο πως θα έκανε πολλά λάθη, όπως θα κάνεις κι εσύ. Είναι κάτι που το κάνουμε οι άνδρες συχνά πυκνά. Τα κάνουμε σκατά. Όμως είναι βέβαιο πως θα έκανε και πάρα πολλά για τα οποία θα είσαι πολύ περήφανος. Όπως όλοι οι άνδρες είναι σίγουρο πως πάλεψε, άλλες φορές κέρδισε, άλλες έχασε κι όμως συνέχισε να βαδίζει μπροστά. 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου